ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΕΝΟΥ

ΜΕΝΟΥ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ

gaia

Αρχική News Τελευταία Νέα Έχουμε 5 επισκέπτες συνδεδεμένους
Τεχνικοί Ασφαλείας Β' Κατηγορίας PDF Εκτύπωση
Πέμπτη, 14 Μάρτιος 2013 22:30

Τεχνικοί Ασφαλείας Β' Κατηγορίας

 

ΑΝΑΛΗΨΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ)

Ο Νομός 3850/2010 παρέχει την δυνατότητα και σε εργοδότες επιχειρήσεων που ανήκουν στην Β' Κατηγόρια επικινδυνότητας να αναλαμβάνουν καθήκοντα Τεχνικού Ασφάλειας στην επιχείρησή τους, εφόσον έχουν τα κατάλληλα προσόντα. Οι περιπτώσεις αυτές είναι:

Α. Στις επιχειρήσεις που υπάγονται στις κατηγορίες Β ή Γ και απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους, εάν ο εργοδότης είναι πτυχιούχος (ΑΕΙ) ή (ΤΕΙ) και έχει μία από τις ειδικότητες τεχνικών ασφάλειας που προβλέπονται για τον κλάδο οικονομικής δραστηριότητας που ανήκει η επιχείρησή του (άρθρο 12 § 5 του ν. 3850/2010).

Β. Στις επιχειρήσεις που υπάγονται στην κατηγορία Β και απασχολούν λιγότερους από 20 εργαζόμενους, εάν ο εργοδότης είναι πτυχιούχος (ΑΕΙ) ή (ΤΕΙ) και έχει μία από τις ειδικότητες τεχνικών ασφάλειας που δεν προβλέπεται, όμως, για τον κλάδο οικονομικής δραστηριότητας που ανήκει η επιχείρησή του, με την προϋπόθεση κατάλληλης επιμόρφωσης τουλάχιστον 35 ωρών (άρθρο 12 § 6 του ν. 3850/2010).

Γ. Στις επιχειρήσεις που υπάγονται στη κατηγορία Β και απασχολούν μέχρι και 6 εργαζόμενους, με την προϋπόθεση κατάλληλης επιμόρφωσης τουλάχιστον 35 ωρών και εφόσον ο εργοδότης είναι πτυχιούχος τεχνικής ειδικότητας Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου ή Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης ή άλλης αναγνωρισμένης τεχνικής επαγγελματικής σχολής και το αντικείμενο των σπουδών του σχετίζεται με τη δραστηριότητα της επιχείρησής του (άρθρο 12 § 6 του ν. 3850/2010).

Δ. Στις επιχειρήσεις που υπάγονται στην κατηγορία Β και απασχολούν μέχρι και 3 εργαζόμενους με την προϋπόθεση κατάλληλης επιμόρφωσης τουλάχιστον 35 ωρών και εφόσον ο εργοδότης έχει άδεια άσκησης τεχνικού επαγγέλματος εμπειροτέχνη και το αντικείμενο της άδειας του σχετίζεται με τη δραστηριότητα της επιχείρησής του ή αποδεδειγμένα ασκεί επί δεκαετία και πλέον την οικονομική δραστηριότητα για την οποία θα αναλάβει τις υποχρεώσεις του τεχνικού ασφάλειας (άρθρο 12 § 6 του ν. 3850/2010).

Ε. Αυτοαπασχολούμενοι εργοδότες που δεν απασχολούν προσωπικό, εφόσον έχουν τα υπόλοιπα προβλεπόμενα προσόντα, έχουν το δικαίωμα επιμόρφωσης, αλλά δεν έχουν καμία υποχρέωση παρακολούθησης ενός τέτοιου προγράμματος.

 

Πληροφορίες για τα σεμινάρια

1. Τα σεμινάρια κατατάσσονται σε δύο ομάδες επιχειρήσεων:

  1. Ομάδα Ι: Επισκευή και συντήρηση μεταφορικών μέσων. Συνεργεία επισκευής μεταφορικών μέσων (Ηλεκτρολογεία, Φανοποιεία, Ταπετσαρίες, Βουλκανιζατέρ, βαφές αυτοκινήτων κλπ.). Πρατήρια υγρών και αερίων καυσίμων. Αποθήκευση και μεταφορά καυσίμων γενικά (π.χ. όλα τα βενζινάδικα) Επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών. Παρασκευή και επεξεργασία ειδών διατροφής και ποτών. Επιχειρήσεις κατασκευής παντός είδους από ξύλο. Κάθε είδους κατεργασία ξύλου (π.χ. κατασκευή και τοποθέτηση, κουφωμάτων, ντουλαπιών, κατασκευή επίπλων κλπ.). Επιχειρήσεις κατασκευής και επισκευής παντός είδους από μέταλλο. Αργυροχρυσοχόοι, μηχανουργεία, κατασκευές από αλουμίνιο, σιδηρουργεία. Επιχειρήσεις παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών, κατεργασίας δερμάτων και γουναρικών και κατασκευής παντός είδους από ύφασμα, δέρμα και γούνα.

Και λοιπές που δεν αναφέρονται στις προηγούμενες επιχειρήσεις. Μονάδες παραγωγής και διακίνησης σκυροδέματος, τοποθέτηση τεντών, επεξεργασία χάρτου, εκτυπώσεις εκδόσεις, κατασκευή προϊόντων από πλαστικό, τοποθετήσεις και κατεργασία υαλοπινάκων, τοποθετήσεις κοινών κλιματιστικών, κατασκευή και αναγόμωση πυροσβεστήρων, ανυψωτικές εργασίες κλπ.

  1. Ομάδα IΙ: Οικοδομικά και άλλα παρόμοια επαγγέλματα. Εκσκαφές, μπετατζήδες, εργασίες σιδηρού οπλισμού, κτίστες, σοβατζήδες ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, τοποθετήσεις πλακιδίων, τοποθετήσεις μαρμάρων, ελαιοχρωματιστές, εργασίες μονώσεων, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, θέρμανσης, εξαερισμού, ψύξης ή κλιματισμού, ανελκυστήρων κλπ.

2. Τα σεμινάρια θα γίνονται σε τμήματα μέχρι 25 άτομα έκαστο και θα έχουν διάρκεια 35 ώρες (7 ημέρες)

3. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που επιθυμεί να λάβει μέρος στα σεμινάρια πρέπει να συμπληρώσει σχετική αίτηση, την οποία μπορεί να προμηθευτεί από τα κατά τόπους γραφεία του ΚΕΚ ΓΑΙΑ Α.Ε. ή από την ιστοσελίδα.

Επίσης, χρειάζεται να επισυνάψει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία πιστοποιούν, βάσει του Νόμου, ότι μπορεί να ασκήσει ο ίδιος καθήκοντα Τεχνικού Ασφάλειας.

4. Τα σεμινάρια αυτά θα παρακολουθούνται εξ ολοκλήρου από τον ίδιο τον εργοδότη και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η αντικατάστασή του (π.χ. από συγγενικά του άτομα ή υπάλληλους του), με εξαίρεση μόνο αν κάποιος εργοδότης επιθυμεί να καταρτίσει τον υπάλληλό του για να ασκήσει αυτός καθήκοντα Τεχνικού Ασφάλειας, οπότε και θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση εκπαίδευσης εργαζόμενου με τα αντίστοιχα δικαιολογητικά του εργαζομένου. Επισημαίνεται ότι τα σεμινάρια θα ελέγχονται από τις αρμόδιες για τον έλεγχο καλής εκτέλεσης των προγραμμάτων υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

5. Το κόστος συμμετοχής στα παρόντα σεμινάρια ανέρχεται στα εκατόν τριάντα ευρώ (130€).

 

Το ΚΕΚ ΓΑΙΑ στο τέλος κάθε σεμιναρίου θα απονέμει Βεβαιώσεις Επιμόρφωσης σε όσους καταρτιζόμενους ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα κατάρτισης, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς όρους.

Σχετικά αρχεία:

Αίτηση Εργοδότη για επιμόρφωσή του

Ενημερωτική επιστολή

 

.
Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 20 Νοέμβριος 2014 13:16
 

ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΜΕ

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024
Σχεδιασμός, υλοποίηση: «ΚΕΚ ΓΑΙΑ Α.Ε.»